Stress

Weten jullie dat het hebben van stress helemaal niet verkeerd is?! Het heeft alleen op dit moment in deze maatschappij een hele verkeerde lading gekregen.

Stress zorgt ervoor dat je motortje aan wordt gezet; je staat op, gaat ontbijten en doet de dingen die gedaan moeten worden; daar zorgt stress voor. Je lichaam maakt cortisol en adrenaline aan en daardoor kom je in actie. Stress kan daardoor ook een ‘lekker’ gevoel geven. Een gevoel van iets gedaan te hebben en zinvol bezig te zijn.

Stress wordt een probleem wanneer je altijd maar op ‘aan’ blijft staan. Je lichaam en geest hebben namelijk zogenaamde ‘hersteltijd’ nodig. Dit betekent: weer even tot rust komen; lage hartslag, rustige ademhaling, ontspannen spieren ,om daarna weer tot actie over te kunnen gaan.

De pieken van stress zijn dus helemaal niet erg, als je maar voldoende hersteltijd na de pieken neemt om alles weer tot uitgangsniveau te kunnen brengen. Zodat er weer reserves opgebouwd kunnen worden.

Ik kan jou inzicht geven in hoeveel last je hebt van stress op dit moment. Dit doe ik aan de hand van een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst vanuit de CSR Methode. Daarna maak ik een plan van aanpak; wat is er nodig om een burn out te voorkomen of als je al burn out hebt; hoe lukt het je weer te herstellen.

Vanuit de CSR methode ga ik ervan uit dat er eerst fysiek herstel nodig is en daarna pas psychisch herstel. Vaak verdwijnen psychische klachten vanzelf als het lichaam weer wat energie ervaart en niet alleen uitgeput is. Dit komt omdat vermoeidheid kan zorgen voor angst- en /of depressieve klachten. Voor meer uitleg hierover; kijk dit filmpje.

In het herstel onderscheid ik 3 fases:

Fase 1: herstel door stoppen met roofbouw/reguleren van de belasting en het bevorderen van het herstelvermogen

Fase 2: zelfmanagement verbeteren door inzicht, vaardigheden en anders omgaan met situaties (Coping)

Fase 3: re-integreren en stabiliseren

De duur van een traject kan heel verschillend zijn omdat het afhangt van de ernst van de klachten, bepaalde omstandigheden die de klachten in stand houden (financieel, relationeel enz.), conflicten op het werk en eventueel persoonlijkheidsproblematiek. Het doel is om iemand zo veel als mogelijk aan het werk te houden, mits dit het herstel bevorderd. Soms vergroot je juist het herstel door in de eerste fase geen verplichtingen te hebben om je vooral te kunnen richten op fysiek herstel.

Ben je geïnteresseerd en/ of wil je een vrijblijvend gesprek ,neem dan contact met me op

(Visited 198 times, 1 visits today)